PREVENTIE EN MONDHYGIËNE
Binnen onze praktijk vinden we preventieve mondzorg zeer belangrijk. Daarom geven wij u graag advies over mondverzorging en trachten op die manier de zelfzorg te stimuleren. Preventie kan namelijk klachten, behandelingen en kosten voorkomen. Dit begint tijdens de periodieke controle door het geven van goede voorlichting. Deze voorlichting kunt u ook krijgen van onze mondhygiëniste en preventieassistente.
Daarnaast trachten wij het risico op cariës, erosie en parodontale aandoeningen voortijdig waar te nemen zodat problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen of beperkt. Indien u tot een risico-groep behoort, kunnen preventieve behandelingen noodzakelijk zijn. Bij kinderen kan het bijvoorbeeld aan te raden zijn om extra fluoride toe te dienen of sealents aan te brengen (www.ivorenkruis.nl ).
Indien er sprake is van erosie van de gebitselementen kunnen we, mede door middel van een voedingsvragenlijst, de oorzaak trachten te achterhalen. Op basis daarvan worden dan aanbevelingen gedaan om tanderosie te voorkomen of om het tanderosieproces te vertragen.
Gingivitis
Om tandvleesziekten zoals gingivitis (= ontsteking van het tandvlees) en parodontitis (=vergevorderde tandvleesontsteking met afbraak van vezels en kaakbot) te voorkomen is een goede mondhygiëne zeer belangrijk. Door het juiste gebruik van een goede borstel en het gebruik van tandenstokers, ragers, floss en andere hulpmiddelen verwijdert u zelf zoveel mogelijk plaque en kunt u op deze wijze het ontstaan van gaatjes en/of tandvleesontstekingen helpen voorkomen.
Voor het poetsen van uw tanden en kiezen raden wij een elektrische tandenborstel aan. Dit advies is gebaseerd op recentelijk wetenschappelijk onderzoek.
Een goede borstel is de Braun OralB plaquecontrol. Hiernaast dienen 1 maal per dag de vlakken tussen de tanden en kiezen te worden gereinigd, de zogenaamde interdentale ruimtes. Voor een goede mondhygiëne en een gezonde mond is goed poetsen alleen dus niet voldoende. Uiteraard helpen wij u daarbij in de praktijk d.m.v. instructie. Met behulp van een spiegel laten we u zien wat voor u het meest geschikt is.
In aanvulling op staande dat u als patiënt zelf doet, bestaat er ook de zogenaamde professionele gebitsreiniging, die door onze preventieassistenten en mondhygiëniste wordt uitgevoerd. Daarmee verschaffen we u een goede uitgangssituatie om tot een gezonde mond te komen.
Parodontitis
Bij sommige mensen kan een tandvleesontsteking zich in de loop der jaren uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het ontwikkelt zich dan tot een dieper gelegen ontsteking namelijk parodontitis. Het tandvlees laat los van de tanden en kiezen. Hierdoor ontstaat een ruimte (pocket) tussen het tandvlees en de tand of kies waarin zich tandplak en tandsteen vormt.
Om parodontitis te genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de tandplak en het tandsteen van de tanden en kiezen worden verwijderd. Tandplak en tandsteen in verdiepte pockets kunt u niet zelf verwijderen. Daarom wordt dit door de tandarts of mondhygiëniste gedaan met behulp van speciale instrumenten of een ultrasoon tandsteenapparaat.
Indien parodontitis zich voordoet, is behandeling genoodzaakt. Hiermee voorkom je het verlies van tanden en kiezen, door het slinken van steunweefsel. Bij de behandeling van parodontitis wordt het behandelprotocol van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) gevolgd.
Nadat bij u parodontitis is gediagnosticeerd, wordt met behulp van röntgenfoto’s vastgesteld hoeveel kaakbot verloren is gegaan door de ontsteking. Tevens maken wij een zogenaamde parodontiumstatus. Hierin worden gegevens genoteerd die met behulp van een soort instrument (pocketsonde) zijn opgemeten. De NVVP (Nederlandse Vereniging voor Parodontologie) heeft een behandelprotocol opgesteld met als doel te komen tot een, voor zowel patiënt als behandelaar, overzichtelijk en controleerbaar behandelplan.
Halitose of slechte adem
Halitose betekent slechte adem. Bij halitose vindt iemand de geur van zijn of haar adem onaangenaam of zelfs afstotend. Maar vooral mensen in de omgeving kunnen de halitose opmerken. Als men mensen vraagt naar de oorzaak van halitose dan zullen de meesten antwoorden dat een maagprobleem de oorzaak is. Niets is echter minder waar: bij de meeste patiënten met halitose ligt de hoofdoorzaak in de mond. Mensen in de omgeving van een persoon met halitose hebben vaak grote problemen met de vieze geur waardoor vermijdingsgedrag ontstaat.
Halitose is voor de patiënt een ernstige aandoening die in meer dan één opzicht het leven negatief kan beïnvloeden. Al met al een goede reden om deze aandoening te laten onderzoeken. Meestal is er een goede behandeling mogelijk. Nieuwe producten zoals de tongschraper en het gorgelmiddel Halita zijn daarbij effectieve hulpmiddelen.