Implantaten
- Wat is een implantaat?
- Wanneer is een implantaat niet geschikt?
- De behandeling
- Voordelen van implantaten
- Nadelen van implantaten
Wat is een implantaat?
• Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak geplaatst wordt en in het bot vastgroeit. Implantaten zijn gemaakt van titanium en worden door het lichaam en omringende bot zeer goed verdragen. Implantaten kunnen er uit zien als schroeven of als holle cilinders.
• Het plaatsen van 1 of meerdere implantaten heet implantatie. Wanneer het bot voldoende aan de kunstwortel is vastgegroeid, kan het implantaat dienen als basis voor een kroon, brug of dienen als steun voor een gebitsprothese.
Wanneer is een implantaat niet geschikt?
• Implantatie is niet mogelijk als de hoeveelheid kaakbot onvoldoende is. Onderzoek van het kaakbot met behulp van o.a. röntgenfoto’s zal dit uitwijzen.
• Bij patiënten, waar hun algemene gezondheid het niet toelaat een kleine operatie te ondergaan, wordt niet geïmplanteerd.
De behandeling
1) Het onderzoek bestaat uit een medisch en tandheelkundig deel
2) De implantatie
- Deze ingreep kan onder plaatselijke verdoving geschieden
- De ingreep duurt, afhankelijk van het aantal implantaten, tussen de 30 en 90 minuten.
1) Uitgangssituatie: Plaats waar het implantaat komt.
• In het algemeen vallen pijn, zwelling en ongemak erg mee.
• Goed koelen met een coldpack of ijsblokjes helpt enorm.
• Na een week worden de hechtingen verwijderd en wordt de genezing gecontroleerd.
3) De ingroei-fase
Het kaakbot groeit tegen de implantaten aan. Dit duurt ± 2 maanden in de onderkaak en 5 maanden voor de bovenkaak. Tijdens de ingroei-fase wordt de patiënt gecontroleerd op een goede wondgenezing. In bijna alle gevallen krijgt de patiënt een noodvoorziening en loopt u dus nooit lang zonder tanden.
4) De opbouw fase
Een week na het plaatsen van een groeiknopje wordt de afdruk voor het vervaardigen van de definitieve voorziening gemaakt.Indien er tijdens de implantatie-fase al een groeiknopje (healing abutment) is geplaatst, wordt deze vervangen door een definitieve verbinding tussen het implantaat en kroon/brug of prothese.
5) De nazorg
Regelmatige controles (elke 3 tot 6 maanden) en een goede mondhygiëne zijn zeer belangrijk voor het slagen van de hele behandeling.
Voordelen van implantaten
• Implantaten bieden een oplossing in aanvulling op de traditionele tandheelkunde. Denk daarbij aan een niet goed functionerende onderprothese. Na de behandeling kan bijvoorbeeld het kauwen weer gemakkelijker worden.
• Daarnaast kunnen kronen en bruggen op implantaten worden gemaakt.Dit zijn vastzittende in plaats van uitneembare vervangingen van verloren gegane tanden en kiezen.
• Bij het verloren gaan van een tand of kies, hoeft geen overbodig gezond tandweefsel opgeofferd te worden. Dit in tegenstelling tot een traditionele brug.
Nadelen van implantaten
• Een behandeling met implantaten vergt een lange behandelingsperiode.
• De behandeling is kostbaar en wordt niet altijd vergoed door de ziektenkostenverzekeraar of het ziekenfonds.
• De dagelijkse verzorging van de implantaten en de suprastructuur vergt veel aandacht, moeite en tijd en moet het gehele leven worden volgehouden. Een implantaat kan anders verloren gaan. Meer informatie over het schoonhouden van de implantaten, kunt u lezen in de folder van het Ivoren Kruis over mondhygiëne bij implantaten (onder bruggen).